Alopecia areata: plotseling kale plekken op je hoofd

Bij het horen van de term alopecia areata zal niet bij iedereen direct een belletje gaan rinkelen.

Het is een aandoening die ervoor zorgt dat je plotseling kale plekken op je hoofd krijgt. Dit kan op elke leeftijd gebeuren. Er zijn kinderen in de basisschoolleeftijd die ermee geconfronteerd worden, maar ook op latere leeftijd komt deze aandoening voor. Meestal openbaren zich de eerste klachten wel vóór het veertigste levensjaar.

De aandoening wordt gerekend tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dat wil zeggen dat het afweersysteem in ons lichaam zich keert tegen onderdelen van het lichaam zelf, in plaats van tegen indringers. In dit geval gaat het om de haarwortels, die hierdoor aangetast worden. Dat levert een ontsteking op, die ervoor zorgt dat er niet of nauwelijks haren uit deze wortels kunnen groeien. De haarwortels zelf blijven dus wel gewoon intact en kunnen hun gewone taak weer hervatten zodra de ontsteking voorbij is. Dit kan maanden of zelfs jaren duren. Bovendien valt vooraf ook niet in te schatten of de haargroei überhaupt wel terugkeert. In ongeveer tachtig procent van de gevallen blijkt de haargroei zich vanzelf weer te herstellen binnen een jaar. Ook zou er sprake zijn van een erfelijke factor, aangezien bij ongeveer tien procent van de patiënten dezelfde aandoening ook bij andere familieleden voorkomt.

Behandeling van alopecia areata

Het is niet mogelijk om deze aandoening te voorkomen of genezen door een bepaald dieet te volgen. Ook het innemen van extra vitaminen of mineralen heeft geen enkel effect. De beste remedie is af te wachten of de haargroei zich vanzelf herstelt en intussen de kale plekken desgewenst te camoufleren. Lang niet iedereen vindt dat een prettig vooruitzicht, want het verlies van haar heeft vaak een behoorlijke impact op iemands mentale welzijn. Sommigen passen een zogenoemde prikkeltherapie toe, waarbij de hoofdhuid bewust geïrriteerd wordt door het aanbrengen van bepaalde lotions of crèmes. Het is echter niet bewezen dat dergelijke vormen van therapie daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het herstellen van de haargroei.

Vergoeding

Juist vanwege de impact die plaatselijke kaalheid heeft op iemands brein, vergoeden zorgverzekeraars vaak de kosten voor het aanschaffen van een pruik. Let er wel op dat je dan vaak gebonden bent aan een door de zorgverzekeraar aan te wijzen leverancier van pruiken, omdat men vooraf contractuele afspraken maakt hierover. Het is altijd belangrijk om eventuele psychische of sociale problemen ten gevolge van het haarverlies te bespreken met je huisarts.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.